Adab Makan(2)-Bolehkah orang yang tidak diundang turut serta dalam majlis?

30 09 2009

Dari Abu Mas’ud al-Badri r.a., katanya: “Ada seorang lelaki mengundang Nabi s.a.w. untuk menghadiri suatu jamuan makanan yang dibuat untuk beliau, sebagai seorang kelima dari lima orang yang diundang untuk itu. Tiba-tiba orang-orang yang diundang itu – diikuti oleh seseorang – yang tidak ikut diundang. Setelah beliau s.a.w. sampai di pintu, lalu beliau s.a.w. bersabda: “Orang ini mengikuti kita semua. Jadi jikalau engkau suka mengizinkan untuk ikut – biarlah ia ikut, tetapi jikalau engkau tidak menyukainya, biarlah ia kembali saja.” Orang yang mengundang lalu menjawab: “Bahkan saya mengizinkannya, ya Rasulullah.” (Muttafaq ‘alaih)

Kita wajib memenuhi jemputan ke majlis jamuan, selagi mana ia bukan majlis maksiat. Namun seringkali berlaku, orang yang tidak diundang turut mengikuti orang yang diundang ke majlis tersebut.

Dalam kes ini Rasululullah S.A.W. mengajar kita supaya bertanyakan kepada tuan rumah, bolehkah orang yang tidak diundang tetapi mengikuti itu turut serta dalam majlis. Dan terpulanglah kepada tuan rumah sama ada mahu membenarkannya atau tidak.

Maka janganlah kita kecil hati sekiranya kita tidak dibenarkan menyertai majlis jika kita tidak diundang. Kepada tuan rumah pula, usahlah rasa bersalah jika tidak membenarkan orang yang tidak diundang menyertai majlis kerana ia adalah hak anda. Akan tetapi semestinya kita beroleh lebih banyak kebaikan jika turut membenarkannya.

Indahnya sunnah Nabi S.A.W. Inilah yang dinamakan keadilan!


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: