Kuliah Maghrib- Ucapkanlah Terima Kasih Dan Ingatlah Kebaikan Orang Lain (siri akhir)

14 10 2009

Telah disebut peristiwa Rasulullah S.A.W. dan Mat’am Bin ‘Adi. Rasulullah S.A.W. tetap mengingati kebaikan yang telah Mat’am lakukan walaupun dia musyrik.

Namun dalam mengenang kebaikan manusia, janganlah kita jadikan jasa orang lain itu alasan untuk kita mengabaikan perintah Allah S.W.T. , apatah lagi menjual Aqidah sendiri. Apa yang dinukilkan di dalam Al-Quran mengenai kisah Musa a.s. dan Firaun hendaklah diambil iktibar.

Jika mahu dihitung kebaikan yang telah dilakukan Firaun kepada Musa a.s. memanglah banyak. Musa a.s. dibesarkan di dalam istana Firaun, dari kecil hinggal dewasa. Dibesarkan di dalam istana, bukannya pondok kecil atau khemah terbiar, maka hidupnya serba cukup.

Tetapi kebaikan yang dilakukan Firaun itu tidak bermakna kezalimannya telah boleh dipadam begitu saja. Bukan setakat menzalimi Bani Israel, Firaun telah melebihi tindakan syaitan sehingga mengaku dirinya Tuhan. Syaitan yang menyesatkan itu sendiri tidak mengaku dirinya Tuhan.

Untuk itu Allah swt melantik Musa a.s dan saudaranya Harun a.s. untuk membetulkan Firaun dari kesesatan. Teguran kepadanya dimulakan dengan lembut, mudah-mudahan Firaun sedar.

Setelah Musa a.s. mendatangi Firaun untuk membetulkannya dari kesesatan, apa pula yang dikatakan Firaun kepada Musa a.s.?

nagaokamasjidblog2nagaokamasjidblog1Dia(Fir’aun) menjawab, “Bukankah kami telah mengasuhmu dalam lingkungan (keluarga) kami, waktu engkau masih kanak-kanak dan engkau tinggal bersama kami beberapa tahun dari umurmu. Dan engkau (Musa) telah melakukan (kesalahan dari) perbuatan yang telah engkau lakukan dan engkau termasuk orang yang tidak tahu berterima kasih.”

(As-Syu’araa’:18~19)

Firaun mengungkit jasanya membesarkan Musa a.s. , namun adakah kebaikan yang telah dia lakukan itu boleh membayar kezalimannya? Firaun menafikan hak Allah s.w.t. untuk disembah, malah menyesatkan manusia dan menzalimi bani Israil.

Oleh itu hendaklah kita beringat, hak Allah swt adalah yang paling utama dalam apa-apa hal sekalipun. Di Jepun ini kita berpeluang berkawan dengan orang Jepun yang rata-ratanya bukan muslim. Dan saya yakin ramai orang Jepun yang baik terhadap kita. Namun dalam mengingati kebaikan mereka jangan pula kita menggadaikan prinsip agama , andai kita diminta melakukannya. Jika seorang sensei yang banyak membantu kita, tiba-tiba meminta kita menolongnya membeli arak, adakah kita akan memenuhi permintaannya? Di saat itu iman yang teguh akan mengatakan “tidak”. Tetapi jangan diabaikan pula penerangan tentang Islam kepada mereka.

Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman dalam beragama. Tingkatkan amal dan teguhkan langkah. Andai ada kesilapan dalam tulisan saya ini, saya mohon maaf dan minta diperbetulkan.


Actions

Information

One response

16 10 2009
inksensei

Assalamualaikum.

Terimakasih atas tulisan yg sgt bermanfaat.

Saya mohon izin sdr. utk copy antara tulisan sdr ke blog saya. Saya juga tertarik dengan doa sdr di akhir tulisan. Hrp diizinkan utk diletakkan di blog saya.

Syukran jazilan. Teruskanlah menulis. Moga bumi Jepun akan semakin diterangi Islam dengan dakwah yang anta lakukan.

Ameen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: